Mindfull bewegingen

Tai Chi staat bekend om mindfull bewegen. De ene beweging gaat over naar een andere beweging. Het zijn zachte en vloeiende oefeningen bij Tai Chi. Je hoeft niet na te denken bij de oefeningen. Bij je eerste les krijg je de basishouding en de zijoefening aangeleerd. Des te langer je bezig bent met Tai Chi krijg je meer bewegingen aangeleerd. Je leert Tai Chi niet in een dag. Er zijn zoveel oefenreeksen die je kunt doen. Dat komt ook omdat dit een oude gevechtskunst is.

Een belangrijk onderdeel van Tai Chi lessen is het aanleren van de vorm. De vorm is een sequentie van 60 verschillende bewegingen. Je kunt dit zien als een lange ketting met parels die ononderbroken een bewegende meditatie vormen. Het is ontspannend, mooi, prettig en leerzaam, en het is goed voor lichaam en geest. Tai Chi is aandachtig bewegen en mindfull bewegen.

De oefenprincipes van Tai Chi

Tai Chi is een sport die leer je niet op een dag. Het oefenen van de bewegingen is een levenslang pad. Je ontdekt steeds nieuwe lagen bij Tai Chi. Er zijn 5 oefenprincipes die steeds terugkomen in de lessen. De ontspanning is nodig om eenheid te ervaren. De eenheid heb je nodig om vloeiende bewegingen te maken. De intentie en het onderscheid zijn nodig voor de bewegingen een richting te geven.

Samenwerking lichaam en geest, Tai Chi

Tai Chi is een sport die je lichaam en geest goed laat samenwerken. Dat gebeurt door vloeiende en langzame bewegingen. Je leert met Tai Chi om je lichaam en geest weer in balans te krijgen. Het brengt je ook de innerlijke rust weer terug. Tai Chi is rustgevend ontspannend. Tai Chi is een sport die iedereen kan doen. Mensen met een hoge leeftijd kunnen Tai Chi beoefenen. Het is niet belastend en niet uitputtend. Tai Chi is gezond.

Tai Chi is een spirituele bewegingsleer

Tai Chi is een harmonie van lichaam en geest. Het lichaam en de geest worden wederzijds beïnvloed. Je kunt het zien als een manifestatie waarbij beide aspecten moeten samenwerken. Je hebt dan nog geen harmonie op dat moment. De harmonie kun je krijgen door te oefenen met beide aspecten. Zowel het lichaam als de geest laten samenwerken. Als je intensief de Tai Chi oefeningen doet zul je ook merken dat de harmonie kan gerealiseerd worden.

De geest beïnvloed het lichaam

Tai Chi heette vroeger Tai Chi Chuan omdat het toen een vechtkunst was. Het woord Chuan betekent vechten of boksen. Je kunt met Tai Chi leren het lichaam te laten vormen naar dat wat je zelf denkt. Bijvoorbeeld als een ervaren Tai Chi kandidaat denkt dat zijn lichaam een bal is, dan zal die met die kennis ook reageren op een aanval met een bal. Je lichaam is als het ware doordrongen van je geest.

Dat gebeurt in de vorm van een idee. Denk hierbij aan een voorstelling of gedachte die je op dat moment hebt. Chi is hierbij de verbindende schakel. Het is namelijk je vitale energie. Het woord Chi volgt de gedachte en gaat zich dan manifesteren in je lichaam.

Het lichaam beïnvloed je geest

Je kunt het lichaam trainen op een manier zodat het zich gaat voegen naar een bepaald idee. Het is een van de aspecten die ervoor zorgt dat lichaam en geest kunnen samenwerken. Je kunt ook met lichaamsbewegingen je geest of brein veranderen. Een oefening die daarvoor geschikt is, dat is cirkelpatronen maken met je armen. Wanneer je het lichaam bewegingen laat maken waarmee het niet bekend is zul je nieuwe neurologische paden creëren in je brein. Het lichaam doordringt via het brein dan de geest. Als je aangeleerde patronen doorbreekt, zodat je nieuwe bewegingsvormen krijgt brengt dat lichaamsbeheersing met zich mee. De lichaamsbeheersing is niet het enige wat je onder controle hebt. Het geeft je ook een gevoel van vrijheid.